Seznamte se s mandlovou moukou

středa 11. prosince 2019 19:50:39 Europe/Prague

Mandlová mouka je pro svojí chuť a složení jednou z nejoblíbenějších alternativních mouk. Najdeme v ní spoustu vitamínů, minerálu a prospěšné nenasycené tuky. Tradičně se používá mandlová mouka k ​přípravě makronků​, můžeme s ní však ozvláštnit celou řadu receptů. Oceníte ji v paleo, RAW, bezlepkové kuchyni i při různých dietách. Na bio-racio.cz jsme nyní naskladnili ​extra jemnou mouku z loupaných mandlí ​od českého výrobce Diana.

Pro koho je mandlová mouka vhodná

Mandlová mouka je přirozeně bezlepková, je tak vhodná při ​bezlepkové dietě(celiakii). Ve 100 g má 603 kcal, 54 g tuků, 21 g bílkovin a 10 g sacharidů. Nízký obsah sacharidů, vysoký obsah bílkovin a nenasycených tuků v porovnání s klasickou moukou dělá z mandlové mouky vhodnou potravinu pro low carb, keto a další nízkosacharidové způsoby stravování. Mandle jsou známé pro svůj vysoký obsah ​vápníku, zinku, hořčíku​. Zařazení mouky z mandlí do jídelníčku je tak přínosné pro osoby fyzicky či psychicky vytížené, které mají těchto minerálů zvýšenou spotřebu. Konzumace mandlí je také prospěšná pro naše nehty, vlasy, zuby a pokožku.

Výroba a druhy mandlové mouky

Výroba mouky z mandlí spočívá ve velmi jemném rozemletí plodů mandloní. Můžeme se setkat s moukou z blanšírovaných (oloupaných) i neblanšírovaných mandlí. ​Mandlová mouka má nutričně stejné složení jako mandle, z kterých pochází. Můžeme se setkat také s odtučněnou mandlovou moukou​. Ta vzniká vylisováním mandlového oleje před mletím. Obsahuje kolem 10 % tuku a více nasákává tekutiny.

Využití v kuchyni

Mandlová mouka má široké uplatnění při pečení různých ​dezertů a cukroví​. Korpusy dortů a koláčů s ní budou křupavější a jemnější. Také je nezbytnou součástí tradičního receptu na makronky. Skvěle se hodí do lineckého těsta, kterému propůjčí jemnou ořechovou chuť. Nemusíme si ji však dopřávat jen na sladko, její chuť dobře vynikne i ve spojení s masem či zeleninou. Zajímavé jsou řízečky z krůtích prsou v trojobalu pečené v troubě, na místo strouhanky při obalování použijte mouku z mandlí.

Díky tomu, že mandlová mouka nevyžaduje tepelnou úpravu, je vhodná k přípravě jídel podle principu RAW i do studené kuchyně. Už jedna lžička této mouky pozvedne chuť vašich salátů a obohatí je o zdravé tuky

Zveřejněno v kategorii News autor

Martin Cermak